Mattfakta – Intressant om matta

En matta är en dekorativ inredningsdetalj av textilier, ofta gjort av relativt tjocka material. Syftet är att täcka golvet i t.ex. hemmet, kontoret eller klassrummet.

Sedan urminnes tider så har människan använt sig av olika mattor och material för att hålla sig varm från kyla. Mark och golv kan vara hårt, kallt och obekvämt. En matta är ett sätt att göra det mer behagligt att sitta, gå, stå eller ligga på ett golv eller annat underlag.

Människor har använt skinn och päls från djur för att hålla sig varma och bekväma. Över tid så har en stor mängd av naturliga och fabricerade material använts för att öka komfort.

Tillverkningen av mattor tros ha börjat i Centralasien för flera tusen år sedan. Den äldsta mattan som har överlevt tidens tand är den s.k. ”Pazyryk carpet”. En otroligt vacker och detaljrika matta som hittades vid en utgrävning 1949 i Sibirien. Man tror att mattan är tillverkad av armenier från början.

Handvävda mattor är både konst såväl som funktionella. Stora och detaljrika mattor ansågs vara objekt av lyx. Den dyraste mattan någonsin såld på auktion kostade 33.7 miljoner dollar och såldes i New York, 2013.

Uttrycket ”rulla ut den röda mattan” är ett uttryck som betyder att man vill välkomna gäster på ett elegant och frikostigt vis. Ofta används uttrycket när man pratar kändisar och VIPs.

Den första referensen till röda mattan finns från hela 458 före kristus i relation till Agamemnon.

Mattor har många olika fördelar som man kanske inte tänker på. Det är inte alltid enkelt att välja en matta eftersom utbudet är så väldigt stort.

De olika fördelarna som finns när det kommer till mattor:

  • Ljudabsorbering
  • Komfort
  • Värme
  • Mattor kan ha positiv effekt på allergier

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>