Kan alla bli säljare?

Kan alla bli säljare

Kan alla bli säljare och vad krävs det för att bli framgångsrik som det? Egentligen är alla redan säljare. På ett eller annat sätt. Den viktiga frågan är bara om de tänker fortsätta vara mediokra eller om de tänker försöka bli bättre.

Något gemensamt för alla de bästa säljarna är deras strävan efter att fortsätta lära sig, utveckla sin kunskap och bli bättre. De har förstått att det enda sättet att lyckas är att träna, träna, träna. Det räcker inte med att på pappret fått jobb som säljare, det tar dig ingenstans. Det som kommer att ta dig framåt och uppåt är en osläcklig törst efter att utvecklas. Företag som är väl medvetna om detta är inte sena med att skicka sina säljare på säljutbildning.

Man brukar säga till dem som pratar mycket att de skulle bli bra säljare. Och det är inte helt fel. Som säljare måste man kunna prata entusiastiskt på kundens nivå. Men lika viktigt som att kunna prata är också att veta när man ska vara tyst. Duktiga säljare uppfattas som härliga människor som man gärna spenderar tid med. En potentiell kund kommer mycket hellre välja den sociala härliga säljaren över den tråkiga som bara snackar siffror.

En säljare ska kunna hitta lösningar

Det innebär inte att du kan stå och snacka skit så länge du är trevlig. Tvärtom ska du snabbt och enkelt kunna hitta smidiga lösningar på kundens problem och kunna bemöta deras invändningar utan att verka allt för påträngande. Det är en fin balans men som skicklig säljare vet du när du ska backa och när du ska fortsätta.

Att vara säljare handlar om att ge service. Och bra sådan. Ingen affär kommer att se likadan ut som en annan utan kommer att vara anpassad till kunden och deras behov. En bra säljare är väl medveten om detta och sätter sig därmed in i varje kunds unika position och anpassar sina argument efter dem och deras behov.

Det viktigaste för att lyckas som säljare är trots allt att man brinner för det man gör. Den som kommer in på morgonen och sätter sig och ringer samtal istället för att prata om helgen med kollegorna. Den som ser till att finslipa sina presentationer ordentligt inför varje möte. Och framförallt kommer dina potentiella kunder känna av ditt engagemang, inget är så inspirerande som att mötas av en person som är entusiastisk och målinriktad.